Geef jezelf toestemming

 

Deze afbeelding postte ik een tijdje geleden op instagram met deze tekst: Geef jezelf toestemming om:

-Nee te zeggen

-Pauze te nemen

-Jezelf te vragen wat wil ik eigenlijk?

-Hulp te zoeken en te accepteren

 

Onder het bericht stond de vraag; welke resoneert bij jou? 

Misschien zijn het wel meerdere? Laten we ze even doornemen.

 

Nee te zeggen

Het klinkt zo makkelijk, maar kan heel moeilijk zijn. Je collega vraagt of je haar dienst ook wil overnemen. Je loopt al op je tandvlees, maar ja, je wil de ander niet teleurstellen, jij staat altijd voor een ander klaar, dus nu ook. Eigenlijk kan en wil je helemaal niet, maar nu opeens draai je dan toch die dienst van die collega. En je denkt, waarom zei ik niet gewoon nee? 

 

Pauze nemen

Het is druk, erg druk. Je hebt nog een hele waslijst op je to-do-list(s). En er lijkt telkens weer iets bij te komen. In de hoop de lijst nu dan toch echt af te krijgen, bikkel je maar door. Pauze? Geen tijd voor, doorgaan moet je! Er is nog zoveel te doen! Wist je dat uit onderzoek* blijkt dat pauze juist je effectiviteit verhoogd? Dus hup, even die benen omhoog en daarna weer doorgaan. 

 

Jezelf te vragen; Wat wil ik eigenlijk?

Even terug naar het voorbeeld van de collega die vraagt of je haar dienst wil overnemen. Je doet het klakkeloos, zonder er echt bij na te denken, dat doe je gewoon. Totdat je het aan het doen bent, en het voelt niet goed. Heb je jezelf al eens afgevraagd wat jij wil? In plaats van geheel gericht te zijn op de wensen van de ander?

 

Hulp te zoeken en te accepteren

Sommige dingen zijn lastig om in je eentje op te lossen. Of met alleen vrienden en familie. Soms is het fijn om iemand te spreken die van buitenaf mee kan kijken met je leven, die jou kan spiegelen, die geen persoonlijk belang heeft in de kwestie. Het is best spannend om hulp te zoeken en dan ook nog te accepteren. Je bent al aardig op weg als je dit artikel leest...Wanneer geef jij jezelf toestemming om hulp te zoeken en te accepteren?

 

Waar wacht je nog op? Toestemming van een ander? Geef jezelf toestemming, want jij bent de baas van jouw leven!

 

#neezeggen #pauze #zingeving #hulp #accepteren