Stress en angst: ‘Loop er niet te lang mee door’
Dat we veel van onszelf verwachten – en dat er ook veel van ons verwacht wordt – is een probleem wat vandaag de dag steeds meer zichtbaar wordt. Steeds meer mensen lopen vast in het leven en krijgen zelfs te maken met burn-out klachten. Sylvia van Woudenberg begeleidt als psychosociaal therapeut en coach ambitieuze mensen met stress- en mentale klachten. Van piekeren tot perfectionisme, van angstige gedachten tot fysieke klachten: het zijn symptomen die we niet mogen negeren, vindt Sylvia.
Voorkomen is beter dan genezen
Haar praktijk aan huis kijkt uit over de groene weilanden rondom Leersum. “Ik wandel veel met de hond en ben graag in de natuur”, zegt ze met een glimlach. Ze is geboren en getogen in deze omgeving en vindt het fijn om hier weer terug te zijn, na ruim veertien jaar ergens anders gewoond te hebben. De ondernemende aard heeft ze van haar ouders geërfd, zij runden een eigen fysiotherapiepraktijk. Na haar opleiding ging Sylvia aan de slag als communicatieadviseur, al merkte ze op een gegeven moment dat ze behoefte had aan meer verdieping in haar werk. Ze zag om zich heen veel mensen vastlopen, in hun werk of privéleven, en vroeg zich af hoe zij daarbij kon helpen. Ze besloot om weer de schoolbanken in te gaan en volgde een hbo-opleiding tot psychosociaal therapeut.
Hoewel het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ zeker van toepassing is in haar werk op het gebied van burn-out preventie, zijn er ook genoeg andere redenen waarom mensen vastlopen in het leven. “Bijvoorbeeld als je een heftig auto-ongeluk hebt meegemaakt”, licht Sylvia toe. “Daar kan EMDR goed bij helpen. Daarnaast werk ik in mijn praktijk met Acceptance and Commitment Therapy (ACT), cognitieve gedragstherapie en de gesprekstechniek van Egan.”
Ongezond perfectionisme
Ook ziet Sylvia steeds vaker dat er sprake is van ‘ongezond perfectionisme’ onder ambitieuze mensen. “Een bepaalde vorm van perfectionisme en mensen willen pleasen is prima. Zo is het natuurlijk gezond om aardig te willen zijn naar andere mensen, maar wanneer dit ten koste gaat van jezelf of wanneer dit rigide wordt, slaat dit om in ongezond perfectionisme. Je hebt dan het gevoel geleefd te worden, durft geen nee meer te zeggen tegen anderen en gaat misschien wel uitstelgedrag vertonen.” Daarnaast merken mensen vaak dat ze veel piekeren en lichamelijke klachten ervaren, zoals hartkloppingen, een verhoogde spierspanning, hoofdpijn of buikpijn. “Dat is voor iedereen anders”, aldus Sylvia. “Het is belangrijk dat we hier niet te lang mee doorlopen.
Is je gezondheid je alles waard, besef je dan dit niet vanzelf overgaat. Het wordt pas anders als jij daar andere keuzes in gaat maken.”
Ben je benieuwd naar wat Sylvia voor jou kan betekenen? Via haar website (sylviavanwoudenberg.nl) kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Psychosociale therapie wordt vaak deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Tot slot heb je geen doorverwijzing nodig van de huisarts en is er geen sprake van een lange wachtlijst.
Bron: BDUmedia, auteur Claire de Bavel, Fotograaf Ted Walker